Uit een recent wereldwijd onderzoek door SAS en Coleman Parkes onder 1.600 besluitvormers blijkt dat China koploper is in het gebruik van GenAI op de werkvloer, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en de Benelux. De VS loopt echter voorop in maturiteit en volledige implementatie van GenAI.
De grootste uitdaging volgens het onderzoek is het ontbreken van een duidelijke GenAI-strategie. Slechts een klein percentage van de respondenten is goed op de hoogte van de implementatiestrategie binnen hun organisatie, met name in de Benelux. Andere uitdagingen zijn onder andere een gebrek aan data en onvoldoende voorbereiding op AI-regelgeving. IT-leiders maken zich vooral zorgen over dataprivacy en -beveiliging.
Een veelgestelde vraag is welke GenAI-strategie bedrijven volgen. Want alleen het hebben van een strategie is niet genoeg voor succes en productiviteit. GenAI moet een integraal onderdeel zijn van de bedrijfsstrategie om werkelijk impact te hebben. Vijf factoren zijn hierbij van belang:
Door GenAI als kernonderdeel van de bedrijfsstrategie te beschouwen en aandacht te besteden aan deze vijf factoren, kunnen organisaties de voordelen van deze technologie maximaal benutten.
Strategieën voor succesvolle implementatie
Uit ons onderzoek blijkt dat 83% van de Amerikaanse bedrijven in 2024-25 significant zullen investeren in generatieve AI. Voor een succesvolle implementatie zijn de volgende aspecten van belang:
Door deze strategieën toe te passen, kunnen organisaties niet alleen de voordelen van GenAI maximaliseren, maar ook hun concurrentiepositie versterken.
Meer informatie over het belang van GenAI